zondag 10 december 2006

Rillingen

Vanmorgen was ik rond 04.30 uur weer thuis na een avond en nacht op stap met de Leidse politie. Bij mijn gesprekken met mensen in de wijk krijg ik vaak te maken met het onderwerp veiligheid op straat. Daarbij gaat het vaak om drugsgerelateerde overlast of problemen met hangjongeren. Bij een bezoek dat ik onlangs bracht aan het politieteam in Leiden Zuid-West heb ik een afspraak gemaakt om eens een nacht mee te draaien om zelf eens te zien hoe de politie omgaat met meldingen van inwoners met betrekking tot dit onderwerp.

Het eerste deel van de avond zat ik in een surveillanceauto in Leiden-West. Na een melding zijn we gaan bemiddelen in een pand waar de eigenaar wel erg veel kamers had verhuurd en men wel veel last van elkaar had gekregen. Ook troffen we op een speelplaats een brandend projectiel. Omdat het leek op een zelfgemaakte vuurwerkbom hebben we de brandweer opgeroepen. Ik merkte dat dit een probleem is wat steeds vaker voorkomt. De gebruiksaanwijzing om zo'n bom te maken staan tegenwoordig gewoon op internet en blijkbaar zijn er dan mensen die het niet kunnen laten om dan aan de slag te gaan, met alle gevolgen van dien.

Na middernacht ben ik met het Horecateam het centrum ingegaan. Eerst een ronde gelopen en daarna de rest van de nacht samen met twee dienders op de mountainbike door het centrum gereden. Ik verzeker u, het is een bijzonder gevoel om midden in de nacht op deze manier het centrum te doorkruisen. Ik kan me niet voorstellen dat er een snellere manier is om je door de stad te verplaatsen.

Echt grote calamiteiten hebben we niet meegemaakt. Wel heel veel wildplassers (75 euro boete!) die je op de fiets niet horen aankomen, en wat kleine opstootjes, een onwel geworden man en wat verkeersovertredingen.

Tijdens de nachtelijke fietstocht zijn we ook onder perron 1 geweest. Dat is zo'n plek waar je rond die tijd eigenlijk liever niet komt, maar met de agenten aan mijn zijde durfde ik het wel aan. Tussen de stank van urine en de bergen straatvuil zitten en lagen daar zo'n 15 mannen en een paar vrouwen bij te komen van hun laatste shot. Bij het zien van deze vreselijke plek liepen de rillingen werkelijk over m'n rug. Tussen hen zat een jongen, 21 jaar, nog opvallend goed gekleed maar met een lijkbleek gezicht, grote ogen en nauwlijks in staat tot praten. Ondanks moedige pogingen van de agent verkoos, hij het verblijf hier boven vertrek naar huis. Waarom is er niemand om hem, desnoods onder dwang, van deze vreselijke plek weg te halen? Ik wist dat het hier erg was, maar dit tart elke beschrijving.

Tot volgende week.

3 opmerkingen:

 1. Mark, er is een ondernemer in Leiden die zijn leegstaande pand heeft aangeboden aan de groep van perron 0 (op perron 1 ga je naar Utrecht).
  Jan Verbaan, inderdaad een markante Leidenaar, wacht op bouwvergunningen voor de Hogewoerd, welke hij in mei volgend jaar verwacht. Tot die tijd mogen van hem de mensen van perron 0 daar slapen mits ze verantwoordelijk met de ruimte omgaan. Voor de mensen is het duidelijk dat het een tijdelijke situatie is en enkel voor de winter.
  Nu zijn er ambtenaren van de brandweer wezen controleren. Prima. Maar dat deze heren in uniform tegen de in het pand verblijvende daklozen zeggen dat Jan Verbaan hen gebruikt om de gemeente onder druk te zetten om eerder een bouwververgunning af te dwingen, is nogal grof.
  Het lijkt me dat een controlerend ambtenaar in functie dergelijke verdachtmakingen niet mag doen. Het lijkt mij ook dat een wethouder in functie wel eens eerder had mogen reageren op het initiatief van een ondernemer die in feite de rotsooi van de gemeente tijdelijk en kosteloos opruimt.
  Het is buitengewoon dubieus dat wij ieder initiatief van een succesvol zakenman direct als verdacht kenmerken. Misschien hebben zakenmensen ook gewoon een hart en kunnen zij ook wel eens dingen organiseren voor de mensen zonder dat we daar 6 jaar betaald over moeten vergaderen en een leger 'sociale' managers hun zakken mee kunnen vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Desiree,

  Volgens mij heb ik me niet negatief uitgelaten over het initiatief van de heer Verbaan. Zolang we de veiligheid voor bewoners en omwonenden kunnen garanderen, en dat ook kunnen controleren, heb ik hier ook geen probleem. Regels zijn er nu eenmaal voor iedereen in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk moet er controle zijn op brandveiligheid. Maar sinds de brand in Volendam is die controle volkomen doorgeslagen. De brandweer noemt als argument voor de eisen die zij gesteld heeft op de Hogewoerd “dat er gerookt wordt…” Nou vraag ik je. Half Leiden rookt ook en ik weet niets van eisen die bij woningbouwverenigingen liggen om standaard rookmelders in de woningen te bouwen. Daarbij heb ik, als rokende particulier, ook nooit een brandweerman op bezoek gehad. Maar goed ook, want als er een brandweerman op bezoek komt in de Leidse horeca, kost dat de ondernemer van het kleinste café in de binnenstad € 900 en van een middelgroot café € 1700. Weet je hoeveel bier hij/zij daarvoor moet verkopen? Deze bezoekjes zijn controles die nog geen 5 minuten duren. De doorgeslagen gekte van de brandpreventie wordt dan vooral bewezen doordat deze bezoeken van te voren worden aangekondigd… Dus als men fout wil weet men precies wanneer de tafels voor de nooduitgangen weggehaald dienen te worden en de brandblusser gestickerd moeten zijn.
  De doorgang in de stad voor de brandweer is een noodzakelijk iets. Maar dat iedere horecaondernemer op straffe van boetes ed zijn terrasopstelling moet bewaken en er in andere delen van de stad hele stegen zijn dichtgebouwd door serres en loempiakarren, schijnt niet ter zake te doen…
  Mark, help de daklozen de winter door en roep de brandweer eens tot de orde want een ambtenaar met teveel macht wordt is een toenemende nachtmerrie voor onze stad.

  BeantwoordenVerwijderen