donderdag 27 november 2008

KL1109

Vanmorgen was ik al heel vroeg op Schiphol voor vertrek met vlucht KL1109 naar Stockholm. Aan boord onze delegatie bestaande uit mensen van de 4 O's, ondernemers, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen uit de regio. Allemaal voor het bio science cluster belangrijke spelers. Rond het middaguur kon ik inchecken in Hotel Norrfull. Een mooi hotel in het centrum van de stad, gevestigd in een historisch pakhuis. Van binnen heeft het gebouw iets weg van de Leidse Meelfabriek. Ik krijg een goede indruk hoe het daar uit kan gaan zien wanneer de plannen van Peter Zumthor daar ooit werkelijkheid worden.

Vandaag bezochten we de City Hall of Solna, een voorstad van Stockholm. Een gemeente met 64.500 inwoners en maar liefst 70.000 arbeidsplaatsen. We vergaren inzichten over hoe de Zweedse overheid omgaat met thema's als kennis, economie, innovatie, ondernemerschap en de samenwerking tussen de verschillende partijen. Solna gaat prat op het feit dat ze de nummer 1 gemeente in Zweden zijn op het gebied van ondernemersvriendelijkheid. Alles is gericht op het ondersteunen van ondernemers in de stad. En niet zonder succes, Solna loopt binnen de regio en in Europa economisch voorop. Ik probeer me voor te stellen hoe het is om een stad te hebben met meer arbeidsplaatsen dan inwoners. In Leiden halen we nog geen 50%. De lokale inwoners hebben zoveel belang bij het economische succes dat ze daar blijkbaar wat ongemakken voor over hebben. Zoveel arbeidsplaatsen heeft natuurlijk grote gevolgen voor het forensenverkeer in en uit de stad. Door de aansluiting op het uitstekende metrosysteem van de buurgemeente Stockholm gaat dat iedere dag weer goed.

Van lokale mensen kregen we een aantal lezingen over het bestuur, de economie en de dynamiek van de regio rondom Stockholm. Daarbij werd ingegaan op de verhoudingen tussen de stad en de omringende lokale overheden zoals Solna. Tijdens de lezing werd ingezoomd op een Zweeds onderzoek uit 2005 waaruit bleek dat Solna het beste zakelijk klimaat heeft voor (startende) ondernemers. Ook Kairos Future, een internationaal onderzoeksbureau publiceerde dat Solna na Stockholm als nr. 2 staat op de lijst van 'tomorrows winners'.

Solna is initiatiefnemer van een Europees Netwerk met als doelstelling Europese samenwerking op het gebied van innovatie. We hebben stilgestaan bij de diverse samenwerkingsculturen waarbij we gekeken hebben naar de verschillen en overeenkomsten tussen Zuid-Holland en Zweden.

Tenslotte hebben we ons verdiept in het project 'Run Up- role of universities in Urban Poles'. Dit project wil een betere samenwerking faciliteren tussen Universiteiten, Overheden en Ondernemingen om betere economische ontwikkelingen en innovaties te genereren. Hierbij keek ik vooral naar de leerpunten voor de Leidse situatie.

We gaan de dag afgesloten met een diner restaurant Marten Trotzig.

Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten