maandag 21 september 2009

Brill

Vanmiddag was ik voor een werkbezoek bij een van de oudste bedrijven die Leiden rijk is: De Koninklijke Uitgeverij Brill NV. Sinds 1683 proberen de mensen van Brill handel en wetenschap met elkaar te verbinden door het op commerciele basis uitgeven van wetenschappelijke boeken. De Koninklijke Brill is al meer dan 100 jaar een aan de beurs genoteerde onderneming. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in een modern en ruim opgezet pand aan de Plantijnstraat in Leiden. Hier werken zo'n 115 mensen. Daarnaast heeft men een kantoor in Boston (USA) waar nog zo'n 15 medewerkers in dienst zijn.

Het zijn voornamelijk universiteitsbibliotheken over de hele wereld die Brill tot zijn klantenkring mag rekenen. Brill is vooral sterk op de onderwerpen sociale wetenschappen, talen, geloof, Midden en Verre Oosten en internationaal recht. Het is niet toevallig dat dit onderwerpen zijn waar ook de Leidse Universiteit sterk in is. Brill en de universiteit zijn in al die jaren een beetje samen opgegroeid in Leiden en vertonen daardoor de nodige overeenkomsten. Toch is het percentage van de omzet die in Nederland blijft minder dan 10%. Brill is in alle opzichten een multinational, al is het wel een kleine.
Ik werd vanmiddag ontvangen door de CEO van het bedrijf Herman Pabbruwe (foto) en marketing manager Anja van Hoek die met buitengewoon veel enthousiasme hebben verteld over hun bedrijf.
De Koninklijke Brill is een echt Leids bedrijf. Niet alleen omdat het al 325 jaar in onze stad is gevestigd, maar ook omdat het een bedrijf is uit onze veel belovende creatieve sector. Bovendien heeft men van alles te maken met de kenniseconomie. Het was de moeite waard om hier eens een kijkje te mogen nemen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten