vrijdag 18 september 2009

Hamamatsu

Vanmorgen werd ik wakker in mijn kamer op de 44 etage van het Okurahotel in Hamamatsu. Het uitzicht uit mijn raam wil ik u niet onthouden.Dat ik niet alleen naar Japan ben gegaan voor zakelijke gesprekken bleek vandaag. Ik was aanwezig bij de opening van een bijzondere agrarische tentoonstelling, de Hamamatsu International Mosaiculture 2009. Deze expositie die elke 3 jaar plaats vindt was eerder in Montreal en Sjanghai. De expositie omvat een groot gebied waar men kunstwerken heeft gemaakt van natuurlijke materialen, planten en bloemen.

Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en de provincie Utrecht hadden in het kader van de 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan, een eigen paviljoen opgezet op deze expositie. Aan dit paviljoen deden we als Leiden niet mee, aangezien wij niet het gevoel hadden dat hier voor ons een meerwaarde in zat. Aangezien bestuurders uit deze steden deel uitmaakte van dezelfde delegatie waar ik ook in meegekomen was ben ik ook mee geweest.
De expositie werd vandaag geopend door de japanse Prins Akishino en zijn prinses Kiko. Dat was een beetje toevallig omdat ik het paar vorige maand in Leiden ook al had ontmoet. Wat toen niet lukte, is nu wel gelukt, een foto. Bij deze. Deze keer heb ik ook eens kunnen zien hoe de Japanners reageren op de aanwezigheid van het prinselijk paar. Dat is een enorm verschil met Nederland. De afstand tussen de Japanners en dit prinselijk paar was vooral erg groot. Even kreeg ik de indruk dat het paar daardoor meer met de nederlandse delegatie in gesprek was dan met de Japanners in ze zaal.

Vanavond hebben we de trein naar Tokyo genomen om komende nacht weer daar te slapen. Morgen mijn eerste dagje vrij voor ik zondag weer naar huis verstrek.

Tot ziens.

1 opmerking:

  1. Werkelijk waar een mijlpaal om op de foto te mogen staan met zijne hoogheid Akishino. Erg leuk dat u de reactie van de Japanners beschrijft in het bijzijn van de prins.

    BeantwoordenVerwijderen