maandag 14 september 2009

Tokyo

Toen de Boeing 777 van KLM vanmorgen rond half tien zijn wielen aan de grond zette op Nairita Airport bij Tokyo lag heel Nederland nog op een oor. Met een tijdsverschil van 8 uur en slechts een paar uurtjes slaap in het vliegtuig zou het nog een opgave worden om de dag goed door te komen.
De rit van anderhalf uur van de luchthaven naar Tokyo was lang genoeg om alvast uit te rekenen dat deze stad ongeveer 100 keer zo groot is als Leiden.

Ruim 12 miljoen inwoners wonen hier met een dichtheid van 5600 inwoners per km2. In vergelijking met Leiden wonen de mensen hier dichter op elkaar. Naarmate we dichter bij het hotel kwamen was dat beter te zien. Tokyo is echt een overweldigende stad. Alle functies zijn hier letterlijk op elkaar gestapeld. Het is zo groot dat even de stad ontvluchten hier niet werkt. Mensen wonen, werken en recreƫren hier in de stad. Het platteland van Japan vergrijst en ontvolkt en is zeker geen plek voor een buitenhuis voor de stedeling.


Vanmiddag ben ik om 1600 uur vertrokken naar de Nederlandse ambassade. Daar kregen we een briefing over Japan. Ik neem veel informatie op die ik kan gebruiken voor de gesprekken die ik in de rest van de week ga voeren. Tokyo heeft overigens een van de grotere Nederlandse ambassades, er werken 50 mensen.


Vanavond met de andere bestuurders van onze missie gegeten in de statige residentie van de Nederlandse ambassadeur, Flip de Heer (foto). We hebben elkaar eerder in Leiden een aantal keer ontmoet. Goed om hem hier weer terug te zien. Tijdens het eten wisselen we vooral veel informatie uit die de rest van de week goed van pas kan komen. Verder maak ik gebruik van de gelegenheid om de aanwezige medewerkers bij te praten over Leiden Bio Science Park. Deze mensen komen met regelmaat in contact met Japanse ondernemers uit de Bio Science en zijn daarbij letterlijk een soort ‘ambassadeurs’ voor Leiden.


In de werkkamer van de ambassadeur neemt Leiden een prominente plaats in. Een foto met uitzicht op de Pieterskerk herinnert hem aan de tijd dat hij in Leiden studeerde. Maar er is meer Leiden. Op deze ambassade eten ze op 2 october hutspot, bereidt door een Franse kok die nog studeert op de juiste verhouding aardappel, peen en ui.


Vanavond lekker op tijd naar bed.


Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Marc, een kleine correctie, het tijdsverschil met Nederland is in de zomer (zomertijd) 7 uur in plaats van 8 uur.

  In Japan hebben ze geen zomertijd.

  Groet,
  Stephan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en het is bereid, zonder dt...

  BeantwoordenVerwijderen