woensdag 4 november 2009

Ondernemen

De stad Leiden kenmerkt zich door veel bedrijvigheid. Zo is het Bio-Science Park uitgeroepen tot het beste bedrijventerrein in Nederland en kent Leiden een grote creatieve sector. Toch zien we dat in tijden van economische crisis bedrijven het moeilijk hebben. Wat zou de Nederlandse overheid kunnen doen om het ondernemerschap en innovatie te stimuleren? Vanavond was staatssecretaris Frank Heemskerk (foto rechts) van Economische Zaken in Leiden om samen met mij over dit onderwerp in gesprek te gaan met inwoners en ondernemers uit Leiden. Frank Heemskerk begon zijn bijdrage met de opmerking dat hij de eerste PvdA'er was op deze portefeuille sinds Joop den Uyl minister van Economische Zaken was. De laatste keer dat in Leiden een PvdA wethouder EZ in portefeuille had is volgens mij nog langer geleden. Samen trokken we de conclusie dat de PvdA dit beleidsterrein ten onrechte veel te lang links heeft laten liggen. Wat ons betreft is dat nu anders. Het zijn immers de ondernemers in de stad die zorgen voor een economie die welvaart en ontplooiingskansen kan creeƫren voor inwoners van de stad. En daar worden alle inwoners beter van.

Ook hebben we gesproken over maatregelen die rijk en gemeente samen kunnen nemen om het ondernemersklimaat in de stad te verbeteren. Zo heb ik in ons gemeentelijk Actieplan voor de Stedelijke Economie een aantal maatregelen opgenomen die door de inzet van Frank Heemskerk mogelijk zijn gemaakt. Een goed voorbeeld is het micro-financiering die sinds kort in bepaalde situaties beschikbaar is voor (startende) Leidse ondernemers.

Tenslotte hebben we met een aantal ondernemers uit het Bio Science park gesproken over wat Nederland zou kunnen doen aan verbetering van het ondernemersklimaat voor met name deze sector. Hierbij kwam het belang nog eens naar voren om de rijksuitgaven voor innovatie in deze tijden van recessie vooral op peil te houden.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten