maandag 9 november 2009

Digitaal spreekuur

Toedeledoki, Blonde Mien, Leidsemeid, JaapJaap of Jonny, van geen van hen mocht ik een reactie ontvangen op de oproep die ik hier onlangs deed om met mij een dialoog aan te gaan. Zelfs van de mogelijkheid die ik hen geboden had om anoniem met mij in gesprek te gaan werd geen gebruik gemaakt. Dat geeft toch te denken. Personages die er normaal geen moeite mee hebben om hun mening te geven over van alles en nog wat gaan een directe discussie uit de weg.

Toch blijf ik het proberen. Voor zover mijn agenda het toelaat zal ik de komende tijd elke zaterdag tussen 1600 en 1700 uur online zijn voor vragen, reacties of een discussie met mijn weblog bezoekers.

Een digitaal spreekuur dus. De eerstvolgende keer op zaterdag 14 november a.s. om 1600 uur.

U kunt mijn spreekuur bereiken via http://chat.bribble.com/35714.

5 opmerkingen:

 1. Beste Marc Witteman,

  Het wordt in het algemeen te weinig uitgesproken, maar hier komt ie dan eindelijk: mijn oprechte waardering voor uw volharding om met elkaar in gesprek te komen.

  Wat zou het mooi zijn als het lukt de reaguurders tot een digitale chat en in een later stadium tot een echt gesprek IRL te kunnen verleiden.
  Het democratische internet kweekt kleine dictatortjes, eenpersoonspartijtjes zo lijkt het wel. De opperreaguurder van nu is onze Geert Wilders. De tactiek van de reaguurder is denk ik dat hij/zij niet echt in gesprek wil, maar vooral emotioneel wil afreageren. Dat is ook een nuttige functie van internet, het voorkomt miss wel een hoop agressie IRL.

  Een ander belangrijk kenmerk van de reaguurder is dat deze bijna altijd naar de ander verwijst, zo blijf je zelf (veilig) buiten beeld. En dat is ook hun bedoeling denk ik. Mag ik u verder nog wijzen op de column van Evelien Tonkens in Volkskrant van vandaag "Onbeantwoorde bestuurlijke liefde". Over het mislukte project "Aanhaken" in Ridderkerk.

  Ik ben de dialogen van Plato (d.i. verplichte kost voor een student) aan het herlezen, miss kan ik later nog een paar tips posten die behulpzaam kunnen zijn om de stadsdialoog echt tot stand te brengen. Ik houd wel van het kraken van dit type harde noten. Met een vriendelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had nog een vage hoop dat het je zou lukken, Marc, maar ik denk dat je het kunt vergeten. Al die opgefokte frustraten die lekker anoniem hun bagger over je kunnen uitstorten, dacht je dat die zich durven laten kennen? Ik wacht op het moment dat iedereen die zich beledigd voelt zonder meer naam en adresgegevens kan opeisen bij de provider die al dit geraaskal laat plaatsen. Ik denk dat heel wat van die gekken inbinden als ze de kans lopen dat de beledigde partij ineens voor de deur staat om verhaal te halen.
  Waar blijft de wetgever?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben bang dat jullie gelijk hebben, maar ik heb in ieder geval mijn best gedaan om met deze jongens en/of meisjes in gesprek te komen. Dat geeft wel een goed gevoel.

  Daarmee zeg ik overigens niet dat ik het opgeef. Ik zal de komende tijd mijn best doen om zaterdagmiddag vanaf 1600 uur online te zijn. Toedeledoki e.a. blijven welkom net zoals Wybo en Albert.

  Groet,
  Marc Witteman

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker is dat, om op één lijn te worden gesteld met zo'n koekoek-eenzang die elk onderwerp weet terug te voeren op het voormalig Joodse Weeshuis. Ik verbeeld me altijd nog iets meer te melden te hebben dan de RGL al gelooft niet iedereen dat.En Wybo heeft ook altijd wel iets te melden, al zou het van mij meestal wel wat meer direct mogen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel van dat anoniem gespuis is overigens afkomstig uit PVV-hoek. Omdat ik voor vergelijkingsmateriaal wel eens in andere gemeenten kijk hoe men daar het beleid inricht en dan ook de commentaren in de digitale edities van de regionale pers bekijk kom ik tot mijn verbazing daar soms dezelfde namen tegen zoals zo´n ´Johan´ die ook jarenlang op de Leidse PvdA-website z´n dagelijkse anti-integratiegemekker plaatste. Ik heb zo´n vermoeden dat die PVV-ers op z´n tijd afspreken met elkaar om een politiek forum in een bepaalde gemeente onder vuur te leggen met hun vuilbekkerij. Dan heb je ook nog de GeenStijl figuren zoals zo´n Bert Brussen, die er genoegen in schept om mensen compleet de vernieling in te draaien: www.soggen.nl/?p=552 en http://tinyurl.com/248fxc . Tegenwoordig heeft hij zijn eigen domeinnaam: www.bbrussen.nl Wat de man in Leiden had te zoeken is mij een raadsel, hij woont hier niet eens. Ter aanvulling van Albert´s opmerkingen zou ik willen zeggen dat er eigenlijk ook een rol is weggelegd voor het OM. Dat mag wel eens wat actiever websites afspeuren op activiteiten die in real life ook niet toelaatbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen