donderdag 21 januari 2010

Expat Centre Leiden

Met een druk op een rode knop (foto)mocht ik vandaag samen met Willem te Beest, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, het Expat Centre Leiden officieel openen. Het Expat CentreLeiden is het nieuwe informatiepunt voor buitenlandse kenniswerkers in de regio Leiden.

De regio Leiden behoort tot de meest kennisintensieve regio’s van Nederland, met het Leiden Bio Science Park, de Universiteit Leiden, ESA Estec in Noordwijk, de bollensectoren de internationale juridische organisaties in Den Haag. In zo’n regio is de aanwezigheidvan voldoende hoogopgeleid personeel van cruciaal belang. Aangezien hoogopgeleidtechnisch personeel schaars is, werven veel organisaties hun personeel ook in het buitenland.

Er werken al zo’n 3.000 hoog opgeleide migranten in de regio en dat zullen er in dekomende jaren alleen maar meer worden. Expats ondervinden nu problemen bijbijvoorbeeld juridische kwesties, het zoeken van een huis en de weg vinden in Leiden. Het Expat Centre is speciaal opgezet om aan deze behoeften te voldoen. Daarbij gaathet niet alleen om formele zaken. Ik vind dat we het aan onze stand en de ambitie als kennisstad verplicht zijn ervoor tezorgen dat expats zich hier zo snel mogelijk thuis voelen.

Het Expat Centre Leiden bestaat uit de website http://www.expatcentreleiden.nl/ en een speciale expat balie in het Visitor Centre Leiden. Kennismigranten kunnen daar vanaf vrijdag 22 januari terecht bij de speciale expat officer voor vragen over formaliteiten rondimmigratie, wonen (zoals belastingen, verzekeringen, het vinden van een huis, scholen,enz), wat is er te doen en informatie over Leiden en de regio.

De foto bij dit bericht kreeg ik van Manon Vonk, waarvoor mijn dank.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten