vrijdag 8 januari 2010

Superlatieven

Ik moet er maar eens mee stoppen om in superlatieven te schrijven, want als je denkt dat je alles al meegemaakt hebt, dan merk je dat het in de Leidse politiek elke keer nog gekker kan. Vannacht was ik om 02.30 uur thuis na een langdurig en buitengewoon ingewikkeld debat met onze gemeenteraad. Het collegevoorstel met betrekking tot de bouw van de Morspoortgarage dat onder mijn verantwoordelijkheid tot stand kwam, is met een nipte meerderheid aangenomen. Alleen de aanwezige leden van PvdA, VVD en CDA stemde voor. Coalitiepartner GroenLinks stemde tegen.

De bouw van deze parkeergarage is een belangrijk onderdeel de afspraken die VVD, CDA, GroenLinks en de PvdA twee jaar geleden hebben gemaakt bij de totstandkoming van dit college. Die afspraken zijn precies de reden waarom ik alles op alles heb gezet om besluitvorming over dit onderwerp nog voor de verkiezingen af te ronden. Dat de GroenLinks fractie deze afspraak vannacht heeft geschonden was ook voor mij persoonlijk een enorme tegenvaller. Dat de andere collegepartijen de afgelopen twee jaar wel steun hebben gegeven aan plannen die voor GroenLinks belangrijk waren, maakt deze situatie natuurlijk buitengewoon gevoelig.

Tijdens de ontknoping van het debat ben ik de fractie van GroenLinks op een aantal punten fors tegemoet gekomen. Naar de werkelijke reden waarom de fractie deze uitgestoken hand niet heeft aangepakt kan ik voorlopig alleen maar gissen. Dat geldt ook voor de gevolgen die deze situatie de komende tijd zal hebben voor ons college. U hoort nog van mij.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

  1. Blijft toch bijzonder dat Dhr. Witteman ook in dit log met geen woord rept over de noodzakelijke flankerende maatregelen.

    Nu er geen maatregelen worden genomen om de problemen rond de Morsweg aan te pakken, kan GroenLinks niet instemmen met parkeergarage Morspoort. Je hoeft geen rekenmeester te zijn om te zien dat de leefbaarheid en luchtkwaliteit hier desastreus is, daarom moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om die te verbeteren. Voor die tijd kunnen we deze wijk niet met nog meer problemen opzadelen, zoals deze parkeergarage. De rek is er in die wijk echt uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het trieste van dit hele verhaal is dat de bewoners van de wijk waar het om gaat vanaf het begin (juli 2008) volkomen kansloos zijn geweest. En dat heeft u geweten, gezien de dealtjes die u sloot met de BV Leiden. Een goede zet om u in plaats van John Steegh dit project te geven. De wijkvereniging Transvaal heeft ziel en zaligheid gestoken in een bij voorbaat verloren wedstrijd met als doel de leefbaarheid in de wijk enigszins te verbeteren. Zij zijn nu de grote verliezer. Leve de democratie. Het gaat al lang niet meer om welzijn van mensen maar om politieke spelletjes waar de gemeente Leiden zich een ware kampioen in toont. Ieder initiatief vanuit de wijk is door u platgewalst omdat omdat u zich nu eenmaal wilde houden aan de gemaakte afspraak waarover u spreekt. Een principekwestie is tegenwoordig nu eenmaal belangrijker dan een schone lucht.

    BeantwoordenVerwijderen