zaterdag 2 januari 2010

Rugby-Academy

Traditiegetrouw begint het nieuwe jaar voor mij als bestuurder met een serie nieuwjaarsrecepties. De eerste receptie was vanmiddag bij de Leidse Rugbyclub DIOK.

DIOK groeit en bruist, 3 volle teams die meedraaien in de top, een bloeiend damesteam en een overvloed aan jeugdig talent in alle leeftijdsklassen hebben ervoor gezorgd dat DIOK de 300 leden weer ruim is gepasseerd, en volgens mij gaan ze gewoon door. Dat verklaarde voor mij de grote opkomst tijdens de receptie, waarbij mij opviel hoeveel jonge mensen aanwezig waren.

Na de nieuwjaarstoespraak van DIOK voorzitter Marga Deenen mocht ik kort het woord doen. Naast het uitdelen van de beste wensen voor 2010 had men ook nog een formele rol voor mij in petto. Ik mocht als wethouder Sport het startsein geven voor de nieuwe Rugby Academie. Dit nieuwe opleidingsinitiatief behelst een breed scala aan programma's om jeugdige rugby-spelers de begeleiding te bieden om zo optimaal hun talenten te benutten. Robert Broers en Dave Langezaal zijn de spil van deze nieuwe DIOK-activiteit en zij worden bijgestaan door een gespecialiseerde staf. Na jarenlang betrokken te zijn bij het eerste team van DIOK als respectievelijk Coach en Team Manager kwamen zij tot de conclusie dat het voor de jeugdige spelers steeds moeilijker wordt om vanuit de jeugd door te stromen naar de senioren. Talent alleen is niet meer genoeg, de sport is volop in ontwikkeling en er wordt steeds meer verlangd van de individuele speler, zowel fysiek als mentaal.

Voor deze opleiding worden jeugdige rugbyers geselecteerd die voldoen aan de criteria en blijk geven van een juiste instelling om de programma's te volgen, vol te houden en uiteindelijk toprugby willen spelen zonder maatschappelijke doelen als school, studie en werk uit het oog te verliezen.

Het doel van de Rugby Academie is om zoveel mogelijk talentvolle jeugdrugby-spelers voor te bereiden op toprugby (ereklasse-niveau) bij Diok. Op die manier kan de club ook in de toekomst een van de belangrijkste leveranciers blijven van de nationale selectieteams, zowel voor de dames als de heren.

Een mooi initiatief dat uniek is voor de Nederlandse Rugbywereld en voluit op mijn steun kan rekenen. Ook is dit een activiteit waaraan de nog aan te stellen topsportcoordinator ondersteuning kan gaan bieden. Diok is niet voor niets een van de 14 topsportverenigingen die het initiatief van het Leidse Topsportplatform ondersteunt.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten