donderdag 28 januari 2010

Kroonjuwelen

Maar liefst twee bewindslieden waren vanmiddag te gast in ons eigen Naturalis. Minister Ronald Plasterk (OC en W) kwam om het nieuwe Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB Naturalis) te openen. Minister Gerda Verburg (LNV) kwam om het Jaar van de Biodiversiteit te openen.

NCB Naturalis is het resultaat van de samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (Zo├Âlogisch Museum Amsterdam), de Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Nationaal Herbarium Nederland) en het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. In NCB Naturalis worden de collecties van deze partners samengebracht tot een totaalcollectie van 37 miljoen objecten. NCB Naturalis behoort met deze collectie qua omvang tot de mondiale top vijf in het natuurhistorische domein. Het kabinet stelde eenmalig 30 miljoen euro beschikbaar om deze collectie in zijn geheel in Leiden onder te brengen. Daardoor zal het huidige Naturalis de komende jaren een hele forse groei gaan doormaken. Voor de instandhouding van dit nieuwe instituut trekt de minister jaarlijks 17 miljoen euro uit.

Tegelijk met de opening van NCB Naturalis ging vandaag het Jaar van de Biodiversiteit in Nederland, in Leiden van start. De VN heeft 2010 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de biodiversiteit. Regeringen uit de hele wereld zetten zich in om biodiversiteit te behouden en duurzaam te benutten. Nederland doet dit middels de Coalitie Biodiversiteit 2010. Dit is een landelijk platform waarin overheden, organisaties en bedrijven hun krachten bundelen om de urgentie van het behoud van biodiversiteit onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Meer informatie hierover kunt u zien op dit filmpje:De ontwikkeling van NCB Naturalis en het nieuwe Nederlands Centrum voor Nanomicroscopie vormen de verborgen kroonjuwelen van het Leidse Bioscience Park. Ik gebruik het woord verborgen omdat ik merk dat deze ontwikkelingen buiten de Leidse Biotechkringen tot nu toe buitengewoon weinig aandacht hebben gekregen. Dat is vreemd omdat ze beide gaan zorgen voor de komst van vele honderden arbeidsplaatsen en vele tientallen miljoenen aan investeringen opleveren. En dan heb ik het nog niet op de grote aantrekkingskracht die deze beide topinstituten gaan uitoefenen om binnen- en buitenlandse wetenschappers en ondernemingen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten