vrijdag 6 mei 2005

Polen in de Bollenstreek

Ik weet niet of het u wel eens opgevallen is, maar als je in onze regio op de weg kijkt zijn er de laatste jaren steeds meer auto's te zien met een Pools kenteken. Meetal zijn dat geen toeristen, maar mensen die hier komen om te werken. Het aantal Polen dat om die reden in onze regio aanwezig is neemt jaarlijks flink toe. We weten het niet precies maar de schattingen voor de zomertijd lopen uiteen van 2000 tot 8000 in deze regio alleen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Dat komt er dus op neer dat elk jaar opnieuw een groep arbeiders naar de Duin- en Bollenstreek komt die bijna de omvang heeft van het aantal inwoners van Warmond. De Polen komen hier overigens graag, ze verdienen hier in 3 maanden een salaris waar ze thuis een jaar voor moeten werken. Volgens de Nederlandse werkgevers werken ze (veel) harder dan nederlanders en stellen ze weinig eisen aan arbeidsomstandigheden. Het is trouwens al lang niet meer zo dat deze mensen alleen maar werkzaam zijn in de agrarische sector. Allerlei reguliere bedrijven maken gebruik van deze arbeidskrachten om laaggeschoold werk te doen. Verder kunt u tegenwoordig ook thuis een Poolse timmerman of schilder bestellen.

Deze mensen zijn gewoon legaal in Nederland. Een aantal uitzendbureau's werft ze in Polen en haalt ze daarna naar onze regio. Het zijn deze uitzendbureau's die behalve werk, ook zorgen voor zaken als huisvesting, vervoer, medische zorg, vrijetijdsbesteding etc. Er is echter ook een forse concurrentie tussen de verschillende bureau's. Het bedrijf dat mensen kan verhuren voor de laagste prijs krijgt de opdrachten. Het gevolg kunt u raden. In het verleden werden deze mensen hierdoor gehuisvest onder de meest slechte omstandigheden met een minimum aan zorg. Daardoor zijn in de Duin- en Bollenstreek in het verleden heel vervelende dingen gebeurd.

Toen ik nog in Hillegom werkte heb ik veel met dit vraagstuk te maken gehad. In die tijd zijn we begonnen met het opzetten van strenge controle's om de uitwassen op dit gebied te bestrijden. Anderzijds zijn we die bedrijven die de zaken goed voor elkaar hadden gaan helpen met het vinden van geschikte huisvesting. Hierbij werkten we nauw samen met de politie. Nadeel van deze aanpak was dat het probleem zich verschoof naar buurgemeenten die minder controleerden. In die tijd kregen ook de recreatiegemeenten te maken met het fenomeen waarbij hele campings voor door uitzendbureaus werden opgekocht. In die tijd zijn een aantal gemeenten gaan werken aan een gezamenlijke aanpak. Sinds die tijd is het een regionaal project geworden. Vanuit de regio ben ik er ook betrokken bij gebleven.

Nu heeft ons politiedistrict een samenwerkingsverband met een politiedistrict in Polen. Deze week waren er een aantal Poolse politiefunctionarissen in Noordwijk in het kader van een uitwisselingsprogramma. Een onderdeel van het programma was een presentatie van ons project, en ik was uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. We hebben een goede discussie gehad over de bereikte resultaten. We begrijpen het vraagstuk weer wat beter dan tot nu toe het geval was. Met het oog op de toekomst is dat wel belangrijk want de groep Poolse arbeiders zal de komende jaren alleen nog maar fors toenemen. De maatregelen die op dit gebied uit Den Haag komen veranderen daar helemaal niets aan.

Morgenochtend ga ik nog even langs bij de 'Generation', de nieuwe naam voor het jongerencentrum in Warmond. Om 10.00 uur beginnen ze daar met een grootse feestweek. Daarna is het...

Prettig weekend

1 opmerking:

  1. http://img366.imageshack.us/img366/3277/polencrimineelleidsdagbuv2.jpg

    BeantwoordenVerwijderen