woensdag 18 mei 2005

Zicht op de veiligheidsketen

Je bent nooit te oud om te leren, ook als burgemeester niet. Vandaag ben ik begonnen met de eerste dag van een leergang met de titel 'zicht op de veiligheidsketen'. De komende maanden volgen er in dit kader nog 4 dagen. Daarvoor moest ik vanmorgen afreizen naar Hierden, een dorp nabij Harderwijk. We zaten in een prettige accomodatie naast een prachtig kasteel (zie foto).
Crisisbeheersing en rampenbestrijding is als het er op aan komt een van de belangrijkste taken van een burgemeester. Het is echter ook vaak de taak die het minst opvalt. Dat komt ook doordat echte crisis situaties zich niet vaak voordoen. Wanneer dat wel het geval is, dan staat de burgemeester wel direct vol in de schijnwerpers en zijn de beslissingen die hij of zij neemt letterlijk van levensbelang voor de inwoners van de gemeente. In het verleden hebben we dat gezien bij rampen zoals in Enschede of Volendam.

Als burgemeester wil ik het belang van deze taak niet onderschatten. Door middel van trainingen, zoals deze leergang, probeer ik mezelf daarom zo goed mogelijk voor te bereiden.

Vandaag hebben we vooral gekeken naar een aantal praktijkervaringen op het gebied van de rampenbestrijding. Vragen als hoe herken je een ramp in een vroeg stadium en wanneer stel je een rampenorganisatie in werking kwamen daarbij uitgebreid aan bod. Verder hebben we stil gestaan met de manier waarop een burgemeester in geval van een ramp leiding moet geven aan de organisatie van de rampenbestrijding. Het was een leerzame dag.

Vanavond was ik in Oegstgeest voor een extra vergadering van het algemeen bestuur van de regio Holland Rijnland. Zeg maar de regionale gemeenteraad. We hebben na lang vergaderen een unaniem besluit genomen met betrekking tot de Rijnlandroute.

Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten