donderdag 17 november 2005

Vergaderen

Vanmorgen een vergadering van het dagelijks bestuur van de regio Holland Rijnland. Tijdens dit overleg hadden we een discussie met elkaar over de enorme hoeveelheid tijd die bestuurders in deze regio kwijt zijn aan met elkaar vergaderen. (U leest het goed, we hebben vergaderd over het feit dat we zoveel moeten vergaderen!) Elke week vergaderen vele tientallen burgemeesters en wethouders vele uren met elkaar over van alles en nog wat. Op zich is het wel uit te leggen waarom gemeentebestuurders in deze regio zoveel met elkaar aan de vergadertafel zitten. Dat heeft alles te maken met het feit dat men voor het oplossen van problemen in zo'n druk gebied bijna altijd afhankelijk is van medewerking van andere regiogemeenten. Dat is ook de reden waarom altijd veel tijd nodig is om tot oplossingen te komen. De constatering van veel van onze inwoners dat het in onze regio allemaal heel lang duurt en dat er veel te veel gepraat wordt is dus op zich wel begrijpelijk en meestal ook wel terecht.

In plaats daarvan zouden we in onze regio ook een klein slagvaardig bestuur kunnen neerzetten met voldoende bevoegdheden om in een sneltreinvaart een einde te maken aan dringende problemen in dit gebied. Helaas, dat lijkt niet te lukken. De gemeenten zijn een zelfstandige bestuurslaag en dragen niet graag bevoegdheden over naar de regio. Hoe daadkrachtig je als regiobestuurder problemen ook oplost, uiteindelijk zullen die gemeenten dus bereid moeten zijn mee te werken aan de oplossing. En wanneer je ze niet in een heel vroegtijdig stadium betrekt bij die oplossingen, dan gaan ze dwars voor de kar liggen. In ons gebied is het vertrouwen in de regio nog onvoldoende om de regio voldoende bevoegdheden te geven om problemen echt op te lossen. Het maximaal haalbare is daardoor nog steeds met heel veel mensen om de tafel praten over mogelijke oplossingen. Dat kost nu eenmaal veel tijd. Een lichtpuntje zie ik wel. Door de vorming van Teylingen en het nieuwe Katwijk per 1 janauri aanstaande gaat het aantal gemeenten in Holland Rijnland terug van 16 naar 12. Wellicht dat het daardoor allemaal iets sneller kan. Ik wil me daar best voor inzetten.

Vanmiddag was ik bij een studiegroep van een aantal burgemeesters om me te verdiepen in de rol van de burgemeester bij collegeonderhandelingen.

Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten