woensdag 30 november 2005

Verkiezingen

Het is een bijzondere dag vandaag voor de nieuwe gemeente Teylingen. De inwoners kunnen vandaag hun stem uitbrengen op de verschillende politieke partijen die vanaf 1 januari a.s. het nieuwe gemeentebestuur gaan vormen. Op het stembureau in het gemeentehuis van Warmond was het vanmorgen vroeg al gezellig druk. Op zulke dagen merk je weer eens hoe goed men elkaar in dit kleine dorp kent. Daardoor is het stembureau bij ons vooral ook een plek waar men dorpsgenoten ontmoet.

Met de drie burgemeesters zijn we vanmorgen vroeg de Kagerplas overgevaren om een bezoek te brengen aan onze stemboot in het lage land (zie ook mijn dagboek van 26 oktober). De uitgenodigde pers was bij deze overtocht goed vertegenwoordigd. Het Leidsch Dagblad opende vanmorgen met een grote foto van de stemboot op de voorpagina. Zo sloegen we twee vliegen in een klap. Op de eerste plaats werden onze inwoners via deze weg nog eens opgeroepen om vooral te gaan stemmen. Op de tweede plaats komt de nieuwe gemeente en haar kwaliteiten op het gebied van de waterrecreatie weer eens mooi in het nieuws.

Rond 15:00 uur zat de loop naar het stembureau in het gemeentehuis er aardig in. De opkomst in dit stembureau zat rond die tijd op ongeveer 30%. De inwoners van Warmond zijn over het algemeen zeer trouwe stemmers, ik vertrouw erop dat dit vandaag niet anders zal zijn.

Normaal heeft de burgemeester een centrale rol bij verkiezingen. Omdat het hier echter in verband met de herindeling om bijzondere verkiezingen gaat is de burgemeester van Sassenheim aangewezen als verantwoordelijke burgemeester voor de verkiezingen in de drie gemeenten. Dankzij Burgemeester Cees Waal had ik dus vandaag ook nog tijd om wat andere dingen te doen.

Zo kon ik vanmiddag op bezoek bij het echtpaar Schakenbos die hun 55 jarige huwelijk vierden. Onder het genot van een glaasje rode wijn hebben we gesproken over Warmond vroeger en nu en natuurlijk over de verkiezingen voor Teylingen.

Vanavond was ik in het gemeentehuis van Voorhout voor de uitslagenavond. Het was een volle bak toen Burgemeester Waal uit Sassenheim rond een uur of tien de volgende uitslag bekend maakte: CDA 7 zetels, VVD 7 zetels, PvdA 5 zetels, Trilokaal 3 zetels en D'66 1 zetel. De ChristenUnie had onvoldoende stemmen om een zetel in de wacht te slepen. Ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen is de VVD de grote winnaar met 2 extra zetels. De PvdA boekte een winst van 1 zetel. Felicitaties dus voor deze 2 partijen. Het CDA verloor 1 zetel, maar blijft wel de grootste partij. Trilokaal raakte zelfs 2 zetels kwijt. D'66 tenslotte bleef gelijk met 1 zetel. Zoals altijd bij verkiezingen waren er dus winnaars en verliezers en had elke partij z'n eigen analyse op de uitkomst. Toch was het niet deze uitkomst, maar de 'historisch' lage opkomst waarover het meest gesproken werd. Slechts 39,3% van de kiezers heeft vandaag de moeite genomen om te gaan stemmen en dat is natuurlijk wel heel weinig. Of dat komt doordat niet iedereen op de hoogte was van het feit dat er vandaag verkiezingen waren, of dat dit moet worden gezien als een signaal van de kiezers over de fusie is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Daar zal de komende tijd vast wel iemand onderzoek naar gaan doen. Voorlopig heeft de nieuwe raad een schone taak om het vertrouwen van de inwoners van de gemeente Teylingen te gaan terugwinnen.

Overigens werd die lage opkomst niet door de Warmonders veroorzaakt. Het opkomstpercentage in Warmond lag met 48,8% behoorlijk boven het gemiddelde. Onze stemboot in het Lage Land zat daar weer boven met ruim 53%. Toch weer reden om een beetje trots te zijn op mijn gemeente.

De inwoners van Teylingen hebben zich uitgesproken over de politieke machtsverdeling in Teylingen. Het is nu aan de partijen om de komende weken te komen tot een programma en een college voor de nieuwe gemeente. Ik wens ze daarbij natuurlijk heel veel succes. Alle gegevens van de verkiezingsuitslag kunt u overigens terugvinden op www.teylingen.info

Het was een bijzondere dag waar nog wel een tijdje over gepraat zal worden. Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten