woensdag 21 juni 2006

Jup

Vanmorgen was ik voor een kennismaking bij SLS wonen. In mijn kennismakingsronde waren zij de laatste van de vier, in Leiden gevestigde, corporaties . SLS Wonen is een corporatie voor een bijzondere doelgroep met specifieke woonwensen: studenten en andere jongeren die in Leiden en omgeving huisvesting zoeken. Voor deze doelgroep is SLS de belangrijkste aanbieder.

Al ruim 45 jaar zijn ze actief als studentenhuisvester. In de loop der jaren hebben ze veel bijzondere panden verworven en ontwikkeld. Ongeveer 1400 wooneenheden zijn gesitueerd in monumentale panden, vaak in het centrum van de stad. Net zoals het kantoor van SLS zelf dat gevestigd is in een prachtig pand aan het Rapenburg.

Studentenhuisvesting is binnen mijn portefeuille Wonen een onderwerp op zich. Voldoende woonruimte voor deze groep is voor onze universiteit, en dus voor de stad, van groot belang. Voor nieuwe studenten is de beschikbaarheid van woonruimte een belangrijk aspect om te kiezen voor Leiden. De komende jaren is een flinke uitbreiding noodzakelijk om aan de vraag te voldoen.

Vanmiddag was ik als wijkwethouder van Leiden Zuid-West uitgenodigd bij een kookfeest in het Jacques Urlus Plantsoen, oftewel het JUP zoals de bewoners het noemen. Woningbouwvereniging Portaal had dit evenement opgezet samen met de bewoners, de Leidse Welzijnsorganisatie, de stichting Thuis Op Straat en de wijkspeeltuin. Daar hadden bewoners van verschillende nationaliteiten heerlijk geurende maaltijden klaargemaakt.

Het was flink druk in de wijkspeeltuin en ik heb hartstikke genoten van de gezelligheid en de leuke mensen. Dit soort evenementen helpen om de onderlinge contacten in deze wijk te verbeteren, daar ben ik vast van overtuigd. Bovendien leveren ze een waardevolle bijdrage aan de leefbaarheid in de buurt.

Tot de volgende keer

4 opmerkingen:

 1. het was erg Gezellig HET ZONNESTRAALTJE. We waren zeer vereerd met uw komst. we hebbben nog nooit zo een gezellig feest gehad. Vooral met uw erbij.

  Met vriendelijke Groet Shaimae de dochter van Karima!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. U schreef:
  "Voldoende woonruimte voor deze groep is voor onze universiteit, en dus voor de stad, van groot belang. Voor nieuwe studenten is de beschikbaarheid van woonruimte een belangrijk aspect om te kiezen voor Leiden. De komende jaren is een flinke uitbreiding noodzakelijk om aan de vraag te voldoen."

  > Waarom dan, hebben studentenkamers geen 'woonwaarde' in het nieuwe woonruimteverdeelsysteem (woonzicht)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Studentenkamers zijn vooralsnog uitgesloten van het woonruimteverdeelsysteem. Dat hebben we gedaan omdat hier sprake is van een zeer specifieke doelgroep. Als met het opnemen van deze woonruimte kan worden bereikt dat er meer kamers beschikbaar komen ben ik daar direct voor. Ik heb tot nu toe echter geen overtuigende argumenten vernomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. U heeft anders hetzelfde argument ook gebruikt bij het optuigen van woonzicht:
  > woonwaarde vergroot immers de doorstroom, waardoor er meer starterswoningen ter beschikking komen!
  (Ik begrijp het niet, maar) In dezelfde lijn van redeneren geldt:

  Bij het toekennen van woonwaarde aan studentenkamers zullen studenten sneller geprikkeld worden hun studentenkamer in te ruilen voor een huurwoning. De volgende stap in de verhuisketen.
  Hierdoor komen er meer studentenkamers vrij voor nieuwe jonge studenten.

  U lost het probleem dus maar half op. U erkent dat er een probleem is in de woningmarkt (deze zit op slot), maar u laat een belangrijke (deel)markt (zeker voor een studentenstad als Leiden) buiten beschouwing.

  BeantwoordenVerwijderen