woensdag 14 juni 2006

Maastricht

Ik ben net terug uit Maastricht, de stad van burgemeester Leers. Daar waren zo'n 2800 gemeentebestuurders uit het hele land bijeen voor het jaarcongres 2006 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het congres had dit jaar als thema meegekregen: 'Samen aan de slag voor een herkenbaar lokaal bestuur'. Rond dit thema waren er twee dagen lang allerlei besprekingen en excursies.

Het VNG congres staat vooral bekend als een topgelegenheid voor gemeentebestuurders om te netwerken. Op de 'beursvloer' naast de congreszaal, kun je als nergens anders contacten leggen en ervaringen uitwisselen met collega's uit het hele land. Door met collega wethouders te praten over je werk doe je ideeen op over hoe ik het anders of beter kan doen. Dat werkt echt.

Speciaal voor het college van Leiden had Gert Leers gezorgd voor een presentatie over de ruimtelijke kwaliteit in het centrumgebied van deze stad. Het historische centrum van Maastricht ziet er inderdaad uit om door een ringetje te halen. De combinatie van een perfecte inrichting, de toepassing van duurzame materialen, gerestaureerde historische panden, mooi onderhouden winkelgevels en een zeer terughoudend reclamebeleid hebben het gebied in 25 jaar gebracht tot wat het nu is. Het is gewoon een plezier om hier rond te mogen lopen. Zo'n mooi gebied heeft een enorme aantrekkingskracht op consumenten uit de hele regio. In Maastricht werken ondernemers en gemeente samen in dit gebied. Ook zijn ze samen bereid om te investeren in kwaliteit. De gemeente Maastricht geeft momenteel 35 miljoen euro uit voor de vervanging van de bestrating door duurzaam natuursteen materiaal. De ondernemers in de stad dragen daar samen bijna 50% in bij.

In Maastricht hebben we gezien hoe het zou kunnen. Daar moeten we de komende tijd maar eens over doorpraten.

Tot ziens.

1 opmerking:

  1. Leuk dat u het naar uw zin heeft gehad in Mosa Trajectum. Het is vaak goed en leerzaam om als gemeentebestuurder te kijken hoe andere gemeenten met vergelijkbare problemen in een oude historische binnenstad oplossingen kiezen die als voorbeeld kunnen dienen.

    René Dentener, oud-Maastrichtenaar

    BeantwoordenVerwijderen