donderdag 1 juni 2006

G27

Toen ik het afgelopen jaar burgemeester van Warmond was, schreef ik hier met enige regelmaat over mijn werkzaamheden in het kader van de regionale samenwerking met andere gemeenten. Dat was niet zo gek, Warmond was immers als kleine gemeente in veel dingen afhankelijk van andere partijen.

Nu zit ik in Leiden, een gemeente met 24 keer zoveel inwoners en dus, zo zou je denken, veel minder afhankelijk van regionale samenwerking. Dat is dus niet waar. De tijd dat gemeenten in Nederland konden functioneren zonder samen te werken is al heel lang voorbij. Als coordinerend wethouder regiozaken ben ik ook nu dus met enige regelmaat buiten de stad te vinden om met de collega's uit de regio te overleggen over onderwerpen waarbij we elkaar nodig hebben. Verschil is wel dat Leiden op veel gebieden een centrumfunctie vervult. In dat kader voeren we juist een aantal taken uit voor de overige gemeenten in de regio.

Naast de samenwerking in de regio zoekt de stad ook samenwerking met andere steden in het land. Dat is wel nieuw voor mij. Zo zat ik vandaag in Utrecht rond de tafel met mijn collega wethouders van de G27. De 27 grote gemeenten in Nederland. Op die manier werkt Leiden samen met steden als Eindhoven, Haarlem, Enschede, Arnhem etc. Samen kijken we hoe de belangen van de steden onder de aandacht van belangrijke partners, zoals het rijk, kunnen brengen. Samen hebben we voldoende invloed om de belangen van onze inwoners veilig te stellen. We hebben natuurlijk ook 'onze' eigen site: www.g27.nl.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten