zondag 20 september 2009

Filmpje

KL862 is zojuist vertrokken vanaf luchthaven Nairita bij Tokyo. Als gevolg van het tijdverschil met Nederland is mijn zondag vandaag 7 uur langer dan normaal, wat me de tijd geeft om nog wat te schrijven op mijn weblog. Dat heb ik de afgelopen dagen gedaan, waarbij ik de teksten afwisselde met korte filmpjes. Uit mijn dagelijkse ‘kijkcijfers’ heb ik inmiddels kunnen opmaken dat mijn reis naar Japan voor een groter aantal mensen dan normaal aanleiding was om mijn weblog te bezoeken. Jammer dat het, zoals bij de echter kijkcijfers het geval is, niet lukt om ook uw waardering te meten van deze vorm van verslaglegging.

Leidse bestuurders die voor hun werk het buitenland bezoeken worden geacht verslag te doen van hun reis aan de achtergebleven collegeleden en de gemeenteraad. Dit soort verslagen bereiken doorgaans niet de gemiddelde inwoners van de stad. Omdat die gemiddelde inwoner doorgaans wel een mening heeft over stadsbestuurders die op rekening van de belastingbetaler naar het buitenland gaan, heb ik ervoor gekozen om een manier te kiezen die dichter bij de mensen komt. Gebruikelijk is dat niet en ook bij de collega bestuurders uit Den Haag, Westland en Utrecht die ik tijdens deze trip heb ontmoet, heb ik weinig behoefte gezien om zich op deze manier te verantwoorden voor hun werkzaamheden over zee.

Ik besef me overigens dat ik me op deze manier kwetsbaar maak. Als ik, net als mijn collega bestuurders op deze reis, ervoor zou kiezen om op deze manier geen verslag te maken, geef ik ook minder aanleiding voor kritiek. Zeker door de publicatie via dit kanaal weet ik natuurlijk dat de bekende Leidse ‘reageurders’ klaar staan om hun negatieve reactie te spuien. Het zij zo. Voor mij is dat geen aanleiding om af te zien van deze manier van verantwoording afleggen.

Blijft natuurlijk wel de vraag hoe nuttig deze reis is geweest voor de stad Leiden. Lees mijn verslagen, bekijk mijn filmpjes en oordeel vooral zelf zou ik zeggen. Als u mijn mening wilt weten dan zult u nog een tijdje moeten wachten. Ik ben immers niet naar Japan vertrokken met de concept overeenkomsten in mijn koffer. Ik ben vooral gegaan om het voorwerk te doen voor toekomstige successen. De komende maanden zal moeten blijken of dat positieve gevolgen krijgt voor Leiden. Ik zal u zeker op de hoogte houden. Een ding is voor mij wel zeker. Ik heb in Japan gezien en geleerd hoeveel waarde men hier hecht aan duurzame relaties. Het feit dat ik als wethouder persoonlijk hier geweest ben om het belang van een goede relatie te onderstrepen heeft veel waardering gekregen. Wanneer bedrijven waar ik geweest ben in de komende tijd een belangrijke beslissing moeten nemen, zullen ze dat zeker niet vergeten zijn. Dat er belangrijke beslissingen gaan komen, weet ik zeker want ondanks alle behoedzaamheid waarmee de Japanners zich uit weten te drukken, heb ik toch een paar concrete uitspraken mogen noteren. In die gevallen weet je ook wat je daaraan hebt, want een Japanner komt zijn afspraken altijd na. Daar kunnen we in Nederland nog iets van leren.

Tenslotte wil ik dit verhaal afsluiten met iets leuks. Het is een filmpje dat ik afgelopen week voor u heb gemaakt met mijn pocketcamera. In het vliegtuig naar Nederland heb ik het gemonteerd. Ik maakt dit filmpje in een Sushirestaurant in Tokyo waar de verschillende gerechten via een lopende band door het hele restaurant gingen en de klanten naar keuze een gerecht konden pakken. Ik wilde wel eens zien wat er gebeurde wanneer ik de camera op de band plaatste. Een filmpje met misschien wel potentie op Youtube. Kijkt en oordeel zelf.



Tot ziens.

2 opmerkingen:

  1. een Leids burger22 september, 2009 21:19

    Toch jammer dat wethouder Witteman zo weinig reacties op zijn weblog krijgt. Ondanks zijn verslag, leuk filmpje, getwitter en verwoede pogingen nut en noodzaak van zijn zakenreis naar Japan "aan te tonen".Bovendien vraag ik me af of de wethouder mijn eerdere reacties wel goed gelezen heeft waarbij ik zelfs citeer van zijn weblog.
    zie:
    http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/i/3797/t/een_blik_op_japan_vanaf_de_sushibar_band#r_24743

    "Bedrijven bezoeken":
    Maar daarvoor hadden we toch juist onze "ambassadeurs" in Japan zoals de wethouder ze noemt.(Die NFIA: zie elders op zijn weblog)
    Het spreekt vanzelf dat deze om hun werk goed te kunnen doen goed geïnformeerd moeten zijn over wat Leiden kan bieden. Maar met de huidige communicatiemiddelen lijkt mij dat geen probleem. Natuurlijk kan ook een keer je gezicht laten zien geen kwaad maar voor het informeren ("bij te praten") van de "ambassadeurs" lijkt mij het niet per se noodzakelijk dat de wethouder daar hoogst persoonlijk naar toe moet gaan.

    En ook de WFIA houdt zich bezig met het werven van buitenlandse bedrijven om zich in de regio rondom Den Haag of in Leiden te vestigen. Maar zoals de wethouder al aangaf was er op die organisatie qua structuur en werkwijze nogal wat kritiek. De wethouder stelt:"Daarbij blijf ik natuurlijk wel kritisch kijken naar het rendement voor onze stad."

    Men zou dus eigenlijk verwachten dat de NFIA en WFIA "de klus" alleen wel zouden moeten kunnen klaren. Maar laten we hopen dat de samenwerking tussen NFIA, WFIA en gemeenten goed verloopt zonder dat daarvoor opnieuw een delegatie van wethouders hoeft af te reizen naar Japan (of elders).

    Zou de wethouder soms bang zijn dat zijn collega's in andere steden er "aan de lopende band" met "de Sushi-buit" vandoor zouden gaan als hij thuis zou blijven?
    Door de persoonlijke aanwezigheid van de wethouder zal voor
    Japanners "de missie" en het voorbereidend werk vast als
    belangrijker ervaren worden dan wanneer dat zou ontbreken.
    Maar Japanners zijn niet gek. Als Japanse bedrijven later
    uiteindelijk kiezen voor Leiden komt dat echt NIET ALLEEN maar omdat de Japanse kroonprins en "onze Marc" het zo goed met elkaar kunnen vinden.

    Bij die keuze spelen natuurlijk andere factoren ook een rol die niets te maken hebben met een aan- of afwezigheid van een Leidse wethouder in Japan.

    Voor alle duidelijkheid: Ik twijfel niet aan de inzet van de wethouder.

    Maar is het nut en noodzaak van zijn bijdrage aan zo'n zakenreis voor Leiden, ook later bij
    eventuele positieve resultaten voor Leiden wanneer Japanse bedrijven zich hier zouden gaan vestigen, eigenlijk überhaupt wel objectief aan te tonen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Marc,

    Het filmpje is een topper. Complimenten. Ook mijn complimenten over je publieke verantwoording. Het is een originele afwisseling van filmpjes en tekst. Als kritische volger van dit soort bedrijvenwerving blijf ik, zonder als reaguurder te worden gekwalificeerd, toch met een aantal vragen zitten. Ik snap dat dergelijke reizen pas hun opbrengst in de toekomst laten zien. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de op het filmpje getoonde toekomstvoorspelling. Een aanwijzing van het succes zou kunnen zijn een analyse van het resultaat van reizen van jouw voorgangers. Filip van As vloog in juni 2007 naar Japan en ik meen dat Geertsema ook wel eens op reis is geweest.
    Is het mogelijk in jouw verantwoording op je site en naar het college en de gemeenteraad hier aandacht aan te besteden?

    BeantwoordenVerwijderen