maandag 11 april 2005

Technisch weer

Poolse werknemers in de Duin- en Bollenstreek, dat was het onderwerp waarmee ik vandaag de dag begon. Het lijkt zo eenvoudig: in deze streek komen we mensen tekort om al het eenvoudige werk gedaan te krijgen en in Polen zijn er veel mensen die dit werk hier graag en goedkoop willen komen doen. Gevolg daarvan is dat er tegenwoordig bijna permanent een grote groep Poolse werknemers aanwezig is in onze regio. Het gaat in de zomertijd over enkel duizenden mensen.

Een aantal bedrijven heeft dit 'gat in de markt' ontdekt en maakt daar dankbaar gebruik van. Daarbij houdt niet iedereen zich keurig aan de regels waardoor er weer allerlei problemen ontstaan die op het bordje van de gemeente terecht komen. Voor een deel heeft dat te maken met huisvesting, voor een ander deel met arbeidsomstandigheden en dergelijke. Wanneer een gemeente de moeite neemt om strenger te controleren dan is het gevolg daarvan vaak dat het probleem verschuift naar een buurgemeente. Daardoor ligt het voor de hand dat de gemeenten de handen in elkaar slaan om te zoeken naar oplossingen.

Het betreft hier een probleem waarvoor een aantal gemeenten binnen onze regio al geruime tijd zoeken naar oplossingen. Naar verwachting komen we binnenkort met een pakket aan maatregelen.

Daarna een bezoek gebracht aan school 'De Alleman'. Deze Jenaplanschool basisschool bestaat 15 jaar en heeft inmiddels met 87 leerlingen een eigen plekje tussen de traditionele scholen verworven binnen het Warmondse. Een bijzondere school, maar toch ook weer een gewone. Gewoon omdat net als op andere scholen rekenen, taal en schrijven geleerd wordt, maar toch ook bijzonder omdat we dat niet op de klassikale manier doen, maar volgens het Jenaplanconcept. Belangrijke aspecten hiervan zijn de sociale, emotionele, creatieve en zelfstandigheidsontwikkeling. Voor de huisvesting heeft men te maken met de gemeente. De relatie met de gemeente verliep in het verleden niet altijd soepel.

Vanmiddag heb ik op uitnodiging van een plaatselijke restauratiearchitect een rondrit gemaakt door het dorp. Op een oude gemeentefiets heb ik de mooiste plekjes van Warmond gezien. De Oude toren, de Klinkenbergerpolder, Koudenhoorn, Huis te Warmond, etc. etc. Het is goed dat ik deze rondgang eens kon doen onder zeer deskundige begeleiding. Warmond is de gelukkige bezitter van een groot aantal bijzondere en monumentale objecten en daar moeten we vooral heel zuinig op zijn. Misschien moeten we deze 'schatten' ook wat minder verborgen houden. Ook hier liggen kansen voor onze recreatiegemeente. Het was trouwens prima technisch fietsweer vandaag.

Tot morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten