maandag 24 oktober 2005

Strontrace

Vanmorgen ben ik vertrokken naar Workum in Friesland (zie www.nijefurd.nl) voor de jaarlijkse Strontrace. Een race met oude zeilschepen van Workum naar Warmond en weer terug. Het is een voortzetting van een oude traditie die zijn oorsprong vindt in het begin van de vorige eeuw. In die tijd brachten dergelijke schepen mest vanuit Friesland naar onze streek voor het bemesten van de bollenvelden.

Het college van Warmond was daar op uitnodiging van de Vereniging Zeilvracht (zie www.zeilvracht.nl) aanwezig bij de start van de race. We werden welkom geheten in Scheepstimmerwerf 'De Hoop (zie www.werfdehoop.nl) Daar maakten we kennis en kregen we een glaasje traditionele Berenburger (wat overigens aan mij niet echt besteed is, zeker niet op maandagochtend). Gelukkig was er ook erwtensoep en broodjes en konden we genieten van een koor van vissersvrouwen in oude klederdracht. Rond 13.00 uur gingen we in de stromende regen naar buiten voor de start van de race.

Jaarlijks verzamelen zich op deze eerste maandag in de herfstvakantie duizenden toeschouwers in de oude havenkom van Workum om o.a. te kijken naar het vertrek van de schepen. Als de wind zo staat dat er gejaagd kan worden, helpen de toeschouwers mee de schepen "it Soal" uit te trekken, maar dat was vandaag niet nodig. De wind in de haven was voldoende om 'onder zeil' de haven te verlaten. Het was een prachtig gezicht om te zien hoe al die oude schepen met hun stoere bemanningen de weg naar het IJsselmeer wisten te vinden. Daar krijgen ze overigens nog een flinke klus te klaren. Veel regen en veel (tegen)wind volgens de voorspellingen.

Morgen kan het schip dat het eerste in Warmond 'keert' rekenen op een stenen kruik met het beroemde Kaagwater (zeg maar onze tegenhanger van de Berenburger) van de burgemeester.

Vanavond was in Voorhout de klankbordgroep weer bijeen. Dit is een vergadering van de fractievoorzitters uit de 3 gemeenten, een soort voorloper van de nieuwe gemeenteraad. Gesproken is over belangrijke onderwerpen als burgerparticipatie, het meubilair in de nieuwe raadzaal, een verordening voor de nieuwe commissiestructuur en tenslotte over de naam van de nieuwe gemeente. Met betrekking tot dit laatste onderwerp is overigens besloten aan de nieuwe raad over te laten of zij de naam Teylingen nog willen veranderen. De huidige raden zien geen noodzaak om deze discussie nu nog te gaan voeren.

Dat was het weer. Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten