vrijdag 4 maart 2005

Blikschade

Vanmorgen een gesprek gehad met mensen die zich bezig gaan houden met de informatievoorziening en automatisering van de nieuwe gemeente Teylingen. Sassenheim, Voorhout en Warmond beschikken nu ieder over eigen systemen maar met ingang van 1 januari 2006 zal hiervoor 1 systeem in de plaats moeten komen. Tijdens dit gesprek kwam ook de informatievoorziening voor de inwoners aan de orde. In dit opzicht is tegenwoordig eigenlijk alles mogelijk, je kunt het zo gek niet bedenken.
Stelt u zich voor. In 2006 stuurt u een aanvraag voor een bouwvergunning aan de nieuwe gemeente. De volgende dag ontvangt u een ontvangstbevestiging per e-mail. In dit bericht leest u via welke stappen uw verzoek afgehandeld zal worden en hoe lang elke stap gaat duren. U kunt zelfs al lezen op welke datum het bestuur de uiteindelijke beslissing zal nemen over uw verzoek. Ook treft u in dit bericht een volgnummer en wachtwoord aan. Met deze gegevens kunt u, zo vaak en wanneer u wilt, via de internetsite van de gemeente precies nagaan hoe de afhandeling van uw verzoek verloopt. Mocht de afhandeling om wat voor reden dan ook vertraging oplopen, dan krijgt u daarvan automatisch bericht met daarbij natuurlijk ook de reden. Zodra de procedure afgerond is krijgt u weer een e-mail met het verzoek de vergunning af te halen. Heeft u hiervoor geen tijd dan kunt u via de internetsite aangeven dat u de vergunning thuis wenst te ontvangen. (Samen met de rekening, want die komt natuurlijk ook automatisch!)
Dit is geen toekomstmuziek. De nieuwe gemeente is straks groot genoeg om op zo'n manier te gaan werken. (In dit voorbeeld spreken we over een bouwvergunning, maar dat kan natuurlijk ook een ander verzoek zijn). Om op deze manier te kunnen werken is het wel noodzakelijk dat alle systemen die een gemeente gebruikt op een logische manier kunnen samenwerken. Daarvoor zal flink geinvesteerd moeten worden want deze systemen hebben we nu nog niet.
Nu hebben we als uitgangspunt genomen dat de gemeente na de fusie niet meer geld mag gaan kosten voor de inwoners. Sterker nog, we zouden graag de voordelen van de fusie tot uiting zien komen in lagere lasten voor onze inwoners. En daar zit nu een moeilijke keuze. Door de fusie zijn we zo nu en dan in staat de kwaliteit van ons werk aanzienlijk te verbeteren. Daar zullen veel inwoners blij mee zijn. We kunnen er ook voor kiezen om deze kwaliteitsverbeteringen niet door te voeren zodat de inwoners minder gaan betalen.
De komende tijd zullen dit soort keuzes verder worden uitgewerkt. Daarna zullen we moeten besluiten hoe we hier mee om willen gaan. Mocht u suggesties hebben, dan hoor ik dat graag.
Door verschillende oorzaken gingen vanmiddag een aantal andere afspraken onverwachts niet door. Ik heb m'n tijd gebruikt om de collegestukken voor volgende week alvast door te nemen. Hierdoor kan ik nu een rustig weekend tegemoet gaan.
Dat weekend begon overigens wat minder goed. Toen ik op de N208 in Sassenheim moest afremmen voor een stoplicht kwam de auto achter me met volle vaart bij me naar binnen rijden. Dat was even schrikken. Gelukkig geen letsel, wel veel schade, vooral bij de andere auto. Dat komt altijd weer ongelegen. De politie was gelukkig wel binnen 5 minuten ter plaatse. Complimenten jongens! Heb ik het weekend toch nog meer te doen dan ik dacht.
Prettig weekend, en als u de deur uit gaat, rij vooral voorzichtig. Het kan glad zijn....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten