woensdag 28 januari 2009

Powerball

Vandaag was ik voor een werkbezoek bij het bedrijf Genencor in het BioSciencepark. Genencor is onderdeel van de multinational Danisco, wereldwijd een van de grootste spelers op het gebied van enzymen en ingredienten voor de voedingsindustrie op basis van biotechnologie. Het bedrijf behoort daarmee tot de zogenaamde witte biotech. Daarmee is Genencor een van de weinige bedrijven in het BioSciencepark die niet actief is op het gebied van pharma (rode biotech). Dat het bedrijf in Leiden toch goed op zijn plaats zit, blijkt wel uit het feit dat er ook hier allerlei verbanden zijn met de Universiteit, andere onderzoeksinstellingen en overige bedrijven in het park. Sinds de vestiging van het bedrijf in Leiden, zo'n 10 jaar geleden, is deze vestiging uitgegroeid tot zo'n 85 medewerkers waarvan de helft universitair geschoold is.

Bij Genencor draait alles om enzymen. Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie versnelt, een soort katalysator dus. Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Bij Genencor maakt men door middel van biotechnologie allerlei enzymen die in veel industriele of huidhoudelijke processen een nuttige functie kunnen vervullen. Bekend zijn de toepassingen in bijvoorbeeld wasmiddelen en afwasmiddelen. De inhoud van de rode 'powerball' in de moderne afwasblokjes is in Leiden bedacht. In de vestiging in Leiden is men voortdurend op zoek naar enzymen die allerlei vervelende vlekken bij een nog lagere temperatuur kunnen afbreken. Dit lijkt triviaal, maar als men kan wassen op 30 °C in plaats van 40 °C, kan dit een energiebesparing opleveren die groot genoeg is om de huizen van 3 miljoen mensen gedurende 1 jaar te verlichten. De energiebesparing levert ook een CO2-reductie op en past dus binnen een klimaatneutrale lifestyle.

Genencor is vast het enige bedrijf op het Biosciencepark met een flinke hoeveelheid wasmachines in het laboratorium. Hierin doen ze de laboratoriumtesten. Nieuwe producten die deze testen naar tevredenheid kunnen doorstaan, gaan vervolgens in productie in een fabriek elders in de wereld. In Leiden heeft Genencor dus geen productiefaciliteiten.

Maar dat is nog niet alles. Men werkt ook aan enzymen die gebruikt kunnen worden om plantaardige producten en plantaardige afvalstoffen om te zetten in ethanol welke bijvoorbeeld kan dienen als CO2-neutrale transportbrandstof.

Genencor werkt vanuit het Leidse biosciencepark aan de ontdekking van nieuwe enzymen die een belangrijke bedrage kunnen leveren aan een duurzame wereld. De wereldwijde energiebesparing die Genecor hiermee kan bereiken is vele malen groter dan het energieverbruik van een stad als Leiden. Mooi he.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten