donderdag 15 januari 2009

Vanmiddag bracht ik een werkbezoek aan Burgy. Burgy is een erkend Restauratie Bouwbedrijf en past daardoor buitengewoon goed in onze monumentenstad. Met 50 medewerkers en een productie tussen de zes en negen miljoen euro per jaar heeft dit oer-leidse bedrijf een stevige positie verworven in Leiden en omgeving. Het feit dat men bijna uitsluitend actief is binnen de restauratiemarkt, maakt het bedrijf wel tot een buitenbeentje van de Leidse bouwsector. Deze vorm van werk stelt extra eisen aan de bedrijfsvoering. Tradioneel vakmanschap en liefde voor het bouwwerk tref je op allerlei plaatsen binnen het bedrijf aan. Bij Burgy bouwen ze vooral hele mooie werken.

Een goed voorbeeld daarvan is de restauratie van het rijksmonumentale Naturalis depot aan de Raamsteeg (foto's) waar ik vanmiddag een kijkje mocht nemen. In opdracht van de Rijksgebouwdienst werkt Burgy hier zo'n twee jaar aan de restauratie. Het door rijksbouwkundige Jacobus van Lokhorst ontworpen gebouw is een prachtig voorbeeld van hoe rijksgebouwen begin vorige eeuw werden gebouwd.

Na de rondleiding heb ik het werkbezoek afgeloten met een gesprek met de trotse directeur van dit familiebedrijf, Kasper Burgy. Met hem heb ik vooral gesproken over de manier waarop we de samenwerking tussen gemeente en ondernemers in de stad kunnen verbeteren. Het gesprek leverde mij een aantal nuttige suggesties op.

In de huidige tijd van economische crisis gaat het niet echt goed in de bouwsector. Dat blijkt overigens vooral veroorzaakt te worden door stagnatie in de nieuwbouwsector. Dat Burgy ooit een keuze heeft gemaakt voor de restauratiesector komt deze ondernemer nu dus buitengewoon goed uit.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten