donderdag 28 mei 2009

New Venture

Vanavond was ik weer eens in De Stal, de horeca ontmoetingsplek in het Bio Science Park voor het Bio Science Cafe, de belangrijkste netwerkbijeenkomst op het park. Het programma was zoals anders, drie korte presentaties van interessante initiatieven en daarna netwerken.

Een van de presentaties werd vandaag verzorgd door de Stichting New Venture, een organisatie die in Nederland innovatief ondernemerschap stimuleert. Zij bestaan inmiddels tien jaar en hebben in die tijd meer dan 1000 ondernemers naar de start geholpen. Zij doen dat op een heel bijzondere manier, namelijk in de vorm van een wedstrijd waarmee ze vooral kwaliteit en interactie te stimuleren.

Ondernemers die een goed idee hebben en daar een onderneming mee willen starten worden tijdens een soort businessplanwedstrijd kosteloos begeleid om van idee naar businessplan te komen. Onder deze begeleiding valt persoonlijke coaching vanuit het bedrijfsleven, specialistische consulting op bijvoorbeeld juridisch, fiscaal of technisch gebied en toegang tot seminars. Alle plannen worden beoordeeld door een jury van investeerders. Deze feedback en begeleiding bieden uitstekende handvatten om uiteindelijk het businessplan te optimaliseren.

Voor de beste innovatieve plannen is daarbij in drie rondes €100.000,- aan prijzengeld te vergeven. Het ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven steunen gezamenlijk dit initiatief om Nederland ondernemender en innovatiever te maken.

New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company. Sinds het jaar 2000 wordt New Venture georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW.

Wat mij betreft een buitengewoon interessante manier om de economie van de stad een beetje verder te helpen. Uit ervaring weet men inmiddels dat zo'n 25% van de deelnemers uiteindelijk aan de slag gaan in hun nieuwe onderneming.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten