donderdag 7 mei 2009

Valk

Per jaar komen er zo'n 600 mensen naar de stichting Valk in Leiden om van hun vliegangst af te komen. Bij 98% van deze mensen lukt dat ook. De stichting Valk is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, de KLM en een aantal andere partners. Naast het behandelen van mensen met vliegangst doet men wetenschappelijk onderzoek naar alles wat met (vlieg)angst te maken heeft. Dat Valk daar goed in is blijkt wel dat de directeur Dr. Lucas van Gerwen de hele wereld afreist om zijn verhaal te doen voor allerlei gezaghebbende organisaties in de luchtvaart. Lucas is vlieger maar bovenal psycholoog met vele jaren ervaring op het onderwerp.

Valk zit in het Bio Science Park achter de gebouwen van het LUMC en in de buurt van de Stal en is eigenlijk een mooi voorbeeld van een life-science bedrijf. Opnieuw een mooie samenwerking van de wetenschap en het bedrijfsleven waarvan we in het park veel meer voorbeelden hebben.

Tijdens de rondleiding door het gebouw stonden we voor een kast, vol met ordners. Daarin zaten vele duizenden brieven, kaarten en emails van mensen die ooit bij Valk onder behandeling waren geweest. Ik heb een brief gezien waarin mensen Valk bedankten voor het feit dat ze voor het eerst in hun leven hun kinderen in een ver buitenland konden bezoeken. Mooi he.

Op de site van Valk is te lezen hoe zo'n behandeling er precies uit ziet. De vliegtuigstoel speelt daarbij een belangrijke rol. In bijna elke kamer van het gebouw zijn ze terug te vinden. Ik kon het niet laten om even plaats te nemen. Het was een stoel van de maatschappij waar ik ooit 18 jaar gewerkt heb.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten