dinsdag 14 juni 2005

Bijzonder

Normaal gesproken is dinsdag niet zo'n bijzondere dag. Vandaag was dat een keer heel anders. Dat begon al vanmorgen vroeg. In plaats van de collegevergadering in de gebruikelijke vergaderkamer zaten we vanmorgen op De Kaag in het schip van een van de wethouders. Nadat we op een mooie locatie voor anker waren gegaan hebben we de wekelijkse agenda op het achterdek afgehandeld. Dat was overigens nog een heel behoorlijke agenda. Na afloop hebben we een flink stuk over de plas gevaren om een aantal zaken die al een tijdje onze bestuurlijke aandacht hebben eens met eigen ogen te bezien.

Na afloop van het speciale 'watercollege' ben ik naar Voorhout gegaan voor een overleg met een afvaardiging van de medewerkers. We hebben gesproken over een aantal personele zaken.

Vanuit Voorhout heb ik aan het einde van de middag de trein naar Den Haag genomen. Om 19.00 uur vergaderde de Tweede Kamer over onze fusie. U hoort mij niet klagen over de aandacht die de kamerleden aan dit onderwerp gaven. Men had er behoorlijk veel tijd voor uitgetrokken en de meeste leden hadden zich goed verdiept in de materie. Ondanks het feit dat Minister Remkes zijn antwoorden naar mijn mening goed op orde had slaagde hij er niet in een duidelijke kamermeerderheid achter zijn voorstel te krijgen. CDA heeft grote twijfels evenals een groot aantal kleinere fracties. PvdA en VVD steunden de minister wel.


(mijn blik vanaf de tribune)

De meningen waren zo verdeeld dat niet duidelijk meer was hoe de stemming donderdag zou uitpakken. Op dat moment brachten een aantal sprekers de mogelijkheid naar voren om dan maar alleen Sassenheim en Warmond te laten fuseren. Als belangrijkste reden hiervoor voerden de sprekers aan, het feit dat de raad van Voorhout tegen de fusie was. Hierbij zag men over het hoofd dat zowel de raden van Warmond als Sassenheim zich in het verleden in heldere bewoordingen tegen zo'n smalle fusie hebben uitgesproken, omdat hiermee de huidige problemen onvoldoende worden opgelost. Het lijkt erop dat men de mening van Voorhout zo belangrijk vindt, dat het belang van Warmond en Sassenheim hierbij volledig over het hoofd wordt gezien. Dat kan toch niet waar zijn. De optie van de smalle fusie lijkt daarom misschien een soort middenweg, maar dat is het natuurlijk in het geheel niet.

Na twee termijnen sloot de kamervoorzitter het debat zonder een duidelijke conclusie. Donderdagmiddag zal tijdens de stemming moeten blijken wat er besloten gaat worden. Wie zei er dat de gemeentepolitiek niet spannend is?

Na afloop hebben we in de Haagse wandelgangen nog een tijdje doorgepraat over dit resultaat. De aanwezigen uit zowel Warmond als Sassenheim waren zeer teleurgesteld over de resultaten. We waren het in ieder geval eens over de conclusie dat een smalle fusie geen optie kan en mag worden. Het is daarom van belang dat de kamerleden dat voor donderdag nog eens helder vernemen. De gemeenteraden van de twee gemeenten zullen morgen in een extra bijeenkomst bij elkaar komen om precies daarover te spreken.

Wordt vervolgd, tot morgen .

3 opmerkingen:

 1. Goedemorgen
  Weet je wat ik nou niet begrijp? Dat je zo vol vuur kunt spreken over, en hopen op een fusie tussen de drie gemeente's, terwijl je dus eigenlijk praat over je eigen ontslag!
  Toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook een goedemorgen..
  We kwamen er helaas te laat achter dat het debat over internet te volgen was, maar zijn heel nieuwsgierig hoe er door de kamerleden over een grenscorrectie mbt het lage land gedacht werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor het Lage Land hebben we inmiddels wel wat meer duidelijkheid gekregen. Mocht de fusie voorlopig helemaal niet doorgaan, dan blijft dit gebied voorlopig ook bij Warmond. Wanneer de fusie wel doorgaat, dan zal de Tweede Kamer zoals het er nu uitziet niet direct een grenscorrectie doorvoeren. In dat geval verwacht men dat de provincie binnen afzienbare tijd met een concreet voorstel komt. De mening van de inwoners van dit gebied zal daarbij zwaar moeten wegen. Voorlopig blijft het Lage Land dus bij Warmond.

  BeantwoordenVerwijderen