woensdag 8 juni 2005

VNG congres II

Vanmorgen wakker geworden in een aardig hotel in de mooie badplaats Domburg in Zeeland. Samen met de collega's uit Sassenheim en Voorhout hebben we hier de nacht doorgebracht. We hebben gisterenavond nog lang doorgepraat over van alles en nog wat.

Vandaag was de tweede dag van het VNG congres. Vandaag was de officiele jaarlijkse ledenvergadering waarbij alle gemeenten mochten stemmen over de diverse voorstellen van het bestuur. Daarna kregen we de gebruikelijke jaarrede van VNG voorzitter Deetman en een toespraak van minister Remkes.

Deetman onderstreepte nog eens het feit dat van alle overheden de gemeentebesturen het dichtst bij de inwoners staan. Om die reden moeten de gemeenten voldoende bevoegdheden en geld hebben om alle problemen waarmee onze inwoners te maken hebben, op te kunnen lossen. Hij betoogde daarbij dat afschaffen van de Onroerend Zaakbelasting (OZB), zoals het kabinet wil niet aan de orde kan zijn wanneer er niet gelijktijdig iets anders voor terugkomt. Is dat niet het geval dan moeten deze gemeenten gaan bezuinigen in voorzieningen die onze inwoners juist zo belangrijk vinden. Ik was het op dit punt volstrekt eens met de VNG voorzitter.

Minister Remkes deed ook op dit punt weinig toezeggingen, behalve dat hij wel met de gemeente in gesprek wil blijven.

Na afloop kregen we in de tenten op het congresterrein nog een lunch waarna we naar huis vertrokken zijn.

Morgen weer een 'gewone' dag. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten